Más dimenzióba kell betegekkel foglalkozni és más dimenzióba az egészségesekkel. A mentálhigiénés segítő kapcsolat célja a lelki egészség megőrzése a testi- lelki egyensúly fenntartása, a társas kapcsolatok helyreállítása.

Minél jobban beágyazódik az egyén a közösségi rendszerbe annál egészségesebb. (elváltak esetében magasabb a megbetegedés) A testi és lelki dimenziók kölcsönhatásban vannak egymással.

Segíti a megküzdési képességet, az alkalmazkodást, az önkép fejlesztését és tisztázza az identitás fogalmát. Az ideális lelki állapot kialakítása a hová tartozok, kihez tartozok és hová tartok kérdések tisztázása során alakul ki.

A mentálhigiénés segítő kapcsolat alapkövei az empátia, a feltétel nélküli elfogadás és a kongruencia. Valamint aktív figyelem a segítő részéről.

 

Ahol félelem van nincs egészség

Az egészség és a betegség nem komplementer fogalom, ha valaki nem beteg még nem biztos hogy egészséges.

 

"Így a mentálhigiéné a mindennapokban előforduló sokféle emberi, személyközi probléma, elakadás, krízis, szociális konfliktus szakszerű ellátása, amelyeknek talaján a későbbiekben esetleg pszichiátriai betegség, szociális nehézségek stb. alakulnának ki – így jelentése egyfelől az elsődleges megelőzés, másfelől magába foglalja a lelki egészség promóciót, és az önsegítés újszerű polgári öntudatosodásának formáit, az alternatív identitáskeresést is"
(Kézdi, 1999; Bagdy, 1999/a).

Folyamata: 

 

Megkeresés után időpont egyeztetése 

Az első alkalommal a téma megbeszélése, időkeretbe való foglalás, célkitűzés

A kliens és a segítő között egy szerződés jön létre ami a megbeszélteket tartalmazza és magába foglalja a titoktartást