A Kommunikáció

A kommunikáció hiánya egyenes út a párkapcsolati problémákhoz, konfliktusokhoz. A gondolatok szavakba foglalása, kimondása a problémák elkerüléséhez, egymás megértéséhez és elfogadásához vezet.

A párkapcsolati mediáció pontosan ezt célozza meg: visszahozni a tartalmas beszélgetéseket, az egymás iránti figyelmet és kialakítani egy új alapokra helyezett, jól működő párkapcsolatot.

 

Figyelem, Törődés, Támogatás!

A figyelem, törődés, támogatás hiánya, az egymás iránti -ki nem mondott- elvárások, problémák sokaságának és a végtelen viták sorozatának okozója.

A hallgatás, a „szőnyeg alá seprés” módszer, elősegíti a kapcsolat kiüresedését, érzelem mentessé válását, a testi kapcsolat elmaradását.

A párkapcsolati mediáció erősen érzelmi alapú folyamat, viszont hatékony az olyan konfliktusos helyzet megoldásában ahol még nem merült fel a válás gondolata egyik félben sem.

Fontos, hogy a felek felismerjék és elfogadják a külső segítség szükségességét

Párkapcsolati mediátor bevonásával visszafordítható az elmérgesedett párkapcsolat

A Mediáció Menete

 

A mediáció során mindkét fél külön-külön egyéni beszélgetésen vesz részt. Az egyéni beszélgetés során megkeressük a konfliktus kialakulásához vezető okokat. Az egyén feltárja sérelmeit, csalódásait.

Az egyéni beszélgetéseket követi a közös, már a mediátor által vezetett beszélgetés, a mediációban használatos szabályok betartásával. Itt mindkét fél egyformán kap időt a sérelmek közlésére. Ezek ismertetése után következik a párbeszéd a felek között amelyet, elakadás esetén, a mediátor különböző technikákkal segíthet. (mentálhigiéné, NLP)

A mediáción részt vevő párnak lehetősége van a Prepare/Enrich teszt megismerésére és kitöltésére, külön kérésre. A Prepare/Enrich eszköztár több tesztet tartalmaz, amelyeket különböző élethelyzetekben lévő pároknak dolgoztak ki. Segíti a házasságra való felkészülést és a házasság gazdagítását.

A párkapcsolati mediáció céljai

 

A kommunikációs készség erősítése
Erősségek és növekedési területek azonosítása
Konfliktusok kezelésének megtanulása
Egyéni, párkapcsolati és családi célok megfogalmazása
Saját költségvetési terv kidolgozása

Egy párkapcsolat minősége bármikor változtatható. Viszont ennek feltétele a felek egyformán 100%- odaadása és munkája, kompromisszumkészsége. A párkapcsolati mediáció, csak az elindítója egy folyamatnak, amelynek pozitív kimenetele a feleken múlik.

Időpontkérés